In een vorige blogpost schreef ik dat je niet in een kasteel hoeft te wonen om deze collecties toe te passen. Wil je toch in België genieten van de paradijselijke sfeer die een kasteel of een mooi herenhuis uitstraalt, dan kan je eens gaan logeren in Bed & Breakfast De Corenbloem (Brugge).
Ik heb het heel aangename genoegen gehad om Hilde en Dirk van de Corenbloem te ontmoeten. Zij hebben het 18de eeuwse herenhuis met heel veel zorg en toewijding gerestaureerd en ingericht. Wat mij bijblijft is dat in het echt het er nóg mooier is dan op de foto’s van op hun website of die ik zelf mocht maken. Je wordt verwelkomd in een mooie hal en het ontbijt kan je nuttigen in een royale eetzaal, waarna je kan verpozen in één van beide salons ( zie foto’s banner boven). Je hebt vier kamers met elk een ander thema – feit is dat ik er vier keer zou willen verblijven omdat ik niet kan kiezen welke kamer de mooiste is :).
1. De Boeketjeskamer
Zoals je ziet op de banner hierboven is ‘de boeketjeskamer’ heel romantisch. Maaarrr het is niet zomaar een romantische kamer. De bloemen op de muren zijn geen behang of stof maar zijn met de hand geschilderd (zie detail foto). Ik stond paf van het detail en de afwerking! De gordijnen aan de ramen en aan de hemel boven het bed, zijn allemaal afgewerkt met de mooie passementen van Houles. Zo zijn de pareltjes de “galon perlé” en het lint de “galon guipé” van de collectie “Les Marquises” van Houles. De namen alleen al zijn prachtig vind ik!
2. De Rocaillekamer
Rocaille betekent letterlijk rotstuin. In de 18de eeuw was het de mode om – geïnspireerd op het oude Rome – tuinen te versieren met uit steen gehouwen ornamenten, vaak grote open schelpvormen en grotten. Deze schelpmotieven, rocailles genoemd, werden in de Rococo interieurstijl van die tijd doorgetrokken. Plafonds, muren en schouwen werden rijkelijk voorzien van ornamentaal stucwerk. Bij de Corenbloem geeft de Rocaillekamer uit op de tuin. De zachtroze en groene tinten van de gordijnen en het baldakijn werken als een verlengstuk van de tuin naar binnen. Op de muren werden moulures met schelpmotieven met de hand geschilderd (zie foto). De stof van de gordijnen is van Fadini Borghi, een Italiaans stoffenmerk dat sinds een paar jaar deel uitmaakt van de Franse groep Pierre Frey. Hilde koos voor een mooi bijpassend ruitje van Rubelli; een ander toonaangevend Italiaans stoffenmerk. Ook de bedrok en de stoeltjes heeft Hilde op een zeer mooie manier in het geheel doen passen.
3. De Empire suite
Wil je voor één nacht in de huid van Napoleon kruipen? Slaap dan in de Empire suite. Deze is statig symmetrisch ingericht met een keizerlijk bed met dito baldakijn. Pittig detail: er loopt een gangetje achter het bed met twee deurtjes die elk langs een kant van het bed uitgeven. Dat gangetje werd gebruikt door bedienden die van de ene naar de andere kant van de kamer moesten zonder daarbij de heer des huizes te storen door voor zijn bed te lopen. Toeval wil dat het weekblad Knack recent een artikel publiceerde, over de periode waarin Napoleon aan het eind van zijn regeerperiode toevlucht vond op een eiland aan de Britse kust. Het artikel toonde een foto van de kamer van de korpschef van die tijd. Je zou zeggen dat de korpschef inspiratie heeft opgedaan bij de Corenbloem. Zó gelijkend zijn beide kamers, de sfeer, het groen, de moulures enz…
4. De Peer De Gynt suite
De Peer De Gynt suite is eigenlijk een appartementje met een zithoek, een eethoek met keukentje, een privé terras en een alkoof (= een uiterst gezellige bedhoek, die je met gordijnen kan afsluiten van de rest van de kamer). Ook hier zijn de muren handgeschilderd, ditmaal met tuintaferelen, bloemen en blaadjes. Verblijf in deze kamer wanneer je tot rust en bezinning wil komen. De kamer verleent zijn naam aan het gelijknamige toneelstuk van Henrik Ibsen dat in 1876 in première ging. Het toneelstuk vertelt over de verschillende levensfasen van Peer en zijn zoektocht naar zichzelf. Bij dit toneelstuk werd de “Peer De Gynt suite (= het muziekstuk)” gecomponeerd. Hiervan is de naam “De Peer De Gynt suite” (=de kamer) afgeleid.
Ondertussen werken Hilde en Dirk nog aan een vijfde kamer, met een landelijk noordelijk thema dat gezelligheid, rust en eenvoud uitstraalt. Weerom met mooie muurschilderingen, en prachtige stoffen en kleuren. Om je onder te dompelen in een andere tijd en je in een sprookje te wanen.
Vind je dit blogartikel nuttig? Dan lees ik dat graag in de comment box helemaal onderaan. Ook andere reacties of vragen zijn welkom. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Laat mij dan ook een berichtje, dan probeer ik jouw onderwerp in één van mijn volgende blogs op te nemen. Bedankt alvast!
Ik wens jou veel succes en maak het vooral zéér C.O.S.Y.!!!
Kristien
Nog geen reacties.